Dette er en analyse af Protestsangen
“I kan ikke slå os ihjel”, som giver et godt indblik i trendly.dk hvordan tiden var, og hvad årsagen var til, at folk lavede protestsange.
Tekstpræsentation
Forfatterne er Annisette, Povl Dissing, Tom Lunden og Sebastian. Den blev skrevet i 1975 om natten den 22. november og blev opført første gang samme dag på Christiania. Dog blev den først udgivet i 1976. Sangen er i dag Christiania’s slagsang og er blevet brugt adskillige gange siden fx ved lukningstruede skoler eller arbejdspladser.
Referat
Sangen er delt op i tre strofer, som hver handler om en magt. Første strofe omhandler politiet, hvor der synges om at “I har slået med knipler, I har truet med våben,” osv.
Anden strofe handler om politikerne, og her synges der om at “I kæmper jeres kampe for at vinde nye stemmer”.
Sidste strofe handler om staten, hvor der bliver sunget, at “I kan sætte os i fængsel og fjerne os fra verden” samt “I kan splitte alt med bomber, lægge hele verden øde”.
I alle tre strofer gælder, at de sidste to verslinjer henvender sig med en direkte kommentar eller spørgsmål til den magt, som strofen handler om, som på en måde er provokerende. Fx til staten synges der “Er det os, eller er det jer selv, I er bange for at møde?”.
Hvilken funktion har sangen?
Vi føler, at sangen både skal synges og lyttes til, men dog nok mest synges, da vi mener at omkvædet skal synges af flere personer.
Sangen er lavet til at mobilisere undertrykte folkegrupper, som er offer for magtens tredeling, som den jo er i dag for fx Christiania.
Form
Sangen består af tre vers, med otte strofer i hvert vers. Omkvædet synges tre gange og indeholder fire strofer. I omkvædet bliver den første verslinje “ I kan ikke slå os ihjel” gentaget to gange. Vi mener årsagen til dette er, at der skal lægges vægt på budskabet.
Sproglig stil og stilistiske virkemidler
Sangen bruger høj stil, da den bruger ord som “paragraffer” og “detektiv”, samtidig med at den ikke bruger slang eller tvetydige synsvinkel-baserede ord eller udtryk. Den appellerer til magten ved at bruge denne høje stil, da de på denne måde bliver taget mere seriøst, end hvis de brugte slangudtryk.
De bruger også et meget simpelt omkvæd hvor samme strofe bliver gentaget på en sådan måde, at den er let at synge med på og danner grundlag for demonstrationer og lignende, hvor man let kan forestille sig en gruppe mennesker, der synger dette i kor. Sangen bruger ABCB enderim.
Indhold
Det er en lyrisk sang, da der forekommer følelser og holdninger. Alt i alt handler sangen om modstand mod magtmisbrug og den er i sit grundudtryk meget socialistisk.
Det er altså en sang, der har haft meget betydning for det danske samfund, og den reflekterer de emner, som har været gældende i sin tid.